dissabte, 5 de març de 2011

La Dansà

Com tos els anys, mestres i alumnes de Primària ballarem la Dansà en el pati del col·legi coincidint amb l'útim dia de les festes de Falles. Serà el proper dimecres 16 de març. De pas que la practiquem, és el moment de conèixer algunes  coses interessants sobre aquesta important manifestació cultural nostra.

Video de la Dansà 2009 al pati de la nostra escola

La Dansà és la dansa folklòrica més antiga de les comarques que formaven l'antic Regne de València.
És un ball ritual que pot tenir l'origen en les danses paganes que ballava el poble en honor d'algun déu de la fertilitat, fecunditat, etc. coincidint amb el final de les collites com acció de gràcies. Al cristianitzar-se , totes les festes paganes passaren a oferir-se en honor d'un sant , la festa del qual coincidix amb la collita o replega de fruits del poble en concret.
En cada comarca, a la seua variant se la coneix per un nom concret tal com : Les Danses, Ball de Carrer, Ball de Plaça, Ball del Cremaller, Ball del Tedero, etc.
Al fet, a l'acció de ballar aquestes danses, totes amb un mateix origen i una mateixa estructura, se'l coneix com a Dansà.
Font del text i fotowww.alimara.com

Mirem ara com es balla la Dansà a un dels pobles més emblemàtics: La Font de La FigueraEn aquest video, la música està interpretada per una banda. Però alló més frequent és que estiga interpretada per la parella d'instruments que formen el tabal i la dolçaina.
Ací tenim la música per  a practicar:


Pots tocar la melodia de la dansá amb la flauta. A aquesta partitura hem incorporat la lletra inventada per Paula Llorens per a facilitar l'aprenentatge del pas pla.També podem trobar la partitura amb instrumentació per a orquestra Orff elaborada per David Reig en aquest enllaç